Pretraži ovaj blog

utorak, 22. ožujka 2016.

Trudnoća - 2.dio

Nedavno sam napisala post o svojim trudničkim danima, ne sluteći da će 2. dio doći ovoliko rano. Naime, rodila sam 4 tjedna prije termina zdravog i veselog dječačića. Osjećaj kad primite vlastito dijete u ruke ne može se opisati riječima, to mogu shvatiti samo oni koji imaju djecu, baš kao što to i ja tek sad kužim. S obzirom na euforiju koja me obuzela kao novopečenu majku, moram napisati par riječi jer ću zaboraviti sve vezano za trudnoću, a što nekome može biti od koristi.
Riječ je o splitskom rodilištu, pa prvo da napišem što vam treba za ponijeti;
- spavaćica koja ima par dugmića sprijeda (ako budete dojili lakše je "izbacit" sisu) - u rodilištu preferiraju da nosite njihove, ali s obzirom da je temperatura u sobama 25 C i prevruće je, onda bolje da imate neku svoju tanju pamučnu, odnosno barem dvije.
- pamučni ulošci -  ako ste šivani onda je bolje da to ne budu vir ili lola lady, jer malo "zapinju" za punte. Postoje chiccovi ulošci za rodilje, ili Mama ulošci, koji su prilično dugi, pamučni ali nisu obloženi rupičastom mrežicom kao ovi, nego nekom malo punijom koja neće zapinjati. Malo su skuplji od vira i lole, ali jako praktični, što zbog dužine što zbog mrežice.
- mrežaste gaćice (one iz super Konzuma su daleko jeftinije i udobnije od onih iz ljekarne)
- kućne šlape, ovisno o godišnjem dobu, i jedne japanke za tuširanje
- grudnjak za dojenje i jastučiće za dojenje 
- 2-3 srednja ručnika 
- 2-3 tetra pelene ( da stavite ispod bebe kad je pored vas)
- nekoliko manji gazica kad beba bljucne
- lekadol ili neki dr paracetamol jer to možete piti za bolove (ponekad u bolnici nemaju toga dovoljno)
- pumpicu za izdajanje (možete uzeti i onu iz bolnice koju vam daju ali prilično su korištene rasklimane, pa je bolje da imate vlastitu jer koristit će vam kad-tad)
- bocu i čašu za vodu
- nesesser sa osnovnim stvarima (četkica, pasta za zube, štapići za uši, češalj, hidratantna krema za lice, i ostalo što vam već treba)
- vlažne dezinfekcijske maramice za wc (nikada neznate s kim će te biti u sobi, praktički sa strancem dijelite wc školjku)
- 2-3 role wc papira (čistačica ostavlja jednu dnevno na dvije osobe, a to je premalo)

Toliko o tome, to je sve što mi trenutno pada na um, ako se sjetim još nečeg bitnog nadopisati ću.

Porod kao porod je individualna stvar. Svakome je njegov najteži, i specifičan po koječemu. Moj je bio dug i jako bolan, završio je epiziotomijom i vakuumom. Trajao je 16h, od toga 10h na dripu sa trudovima na 1.5 min razmaka. Bila sam preiscrpljena, čak sam povremeno gubila svijest. Dobila sam nešto za bolove, epiduralnu nisam ni tražila jer su mi rekli ako mi još išta daju da ću biti ukomirana. U slučaju da ste otvoreni manje od pola, a trudovi traju već satima, svakako ali svakako tražite epiduralnu, jer će vam trebati snaga i pribranost pa je poželjno da malo ublažite bol. 
Neću u detalje o porodu, samo bih nekog isprepadala bez razloga, jer ponavljam, nikad nikome neće bit isto, niti će se nekome ponoviti moja situacija. Za porod je nužno gledati pozitivno i nadati se najboljem. Moj prijedlog je da kad vam netko od babica ili sestara kaže odmorite, dišite i sl, da to doslovno shvatite. Žene znaju o čemu pričaju i procjenit će vaše stanje bolje od vas samih. Budite spremni i na to da nitko neće igrati oko vas dok ste u bolovima, obići će vas svako sat-dva, jer osim šta porađaju nekog u boksu do, ili sređuju neke papire ili šetuckaju naokolo, otprilike znaju koliko ste otvoreni i kad će porod krenuti. Uvijek možete nekog pozvat, ali ne iskušavajte ničije strpljenje jer će vam ti isti trebati. Samnom je bio suprug, iako sam se prvotno protivila toj ideji, na kraju se ispostavilo da je to bio izvrstan potez - bodrio me da dišem kad ja nisam mogla razmišljati, pričao je samnom da zaboravim kako vrijeme sporo ide,  i davao mi vode jer ja to nisam mogla sama.
Kad porod krene on vam ionako mora stati iznad glave, može i nemora gledati sami čin, ovisno koliko to može podnijeti, ali je poželjeno ako želi da ide s vama.
Toliko o porodu, imala bih tu svašta napisati ali opširna je to tema i ima se tu koješta spomenuti.

Pred kraj trudnoće spremila sam i neke osnovne sitnice za bebu. Prvo i osnovno, kolica 3 u 1, te krevetić. Što se tiče kolica, milijun je proizvođača i modela, razlikuju se u nijansama. Meni osobno je bilo bitno da se jednostavno sklapaju i da nisu preveć teška jer imam dosta stepenica.
Pripremila sam i nešto robice za mog princa kad dođe, ali tu morate biti posebno pažljivi. Naime, ja sam kupovala veličine 56 i 62, a moj beban je dug 50, što znači da mu je sada sve ogromno i praktički mu nemam što obući. Nemojte pretrpavati robicu, mi smo ionako u prvih par dana već dobili dosta toga. Neće beba na izložbu a ni u blato pa da će se zaprljati, a nema smisla presvlačiti ju nekoliko puta dnevno jer bebe nisu veliki ljubitelji presvlačenja naročito kada su gladne a vi odugovlačite.
Da navedem neke osnovne stvari koje sam pripremila:
- 6 bodića veličine 56 i 4 veličine 62 ( moraju biti 100% pamučni jer idu direkt na bebinu kožu, i po mogućnosti da ti prvi budu bijeli jer se mogu otkuhvati u odnosu na šarene)
- 3 tutice
- 3 majice
- 3 hlače sa stopicama
- 2 pidžame
- 2 kapice
-  nekoliko pari čarapica
- 2 hulahopa

Od ostalih stvari tu su još:
- male gazice
- tetra pelene (pamučne)
- ručnici za kupanje
- posteljina, dekice, popluni, ogradica za krevetić
Što se tiče bočica, dudica i kremica, to je po meni također individualna stvar tko što želi, ja sam ih kupovala po sastavu materijala. 

Također moram napomenuti da sam sve za bebu pripremila pred sam kraj trudnoće, od čega je većina ostala u dućanima na skladištu rezervirana ili plaćena, jer sam dijelom i praznovjerna a većim dijelom  bila i prepadnuta tijekom cijele trudnoće. Kada smo došli kući, moja se mama pobrinula da je sve na svom mijestu.

Toliko o mojoj trudnoći i mojim pripremama. O bebanu i njegovim prvim danima i mom snalaženju u majčinstvu u nekom o narednih postova.
 :*

Nema komentara:

Objavi komentar